Onze verpleegkundigen kunnen een indicatiestellen op basis van de Zorgverzekeringswet (Zvw). Tevens kunnen we uondersteunen bij het aanvragen van een indicatie op basis van de Wet langdurigezorg (Wlz). Tijdens de aanvraag streven we ernaar om u zoveel mogelijk teontlasten.
Wanneer u zorg nodig heeft, maar nog niet in een verzorgings- of verpleeghuis wilt wonen, kunt u gebruik maken van de thuiszorg. Met zorg thuis kunt u in uw veilige, vertrouwde leefomgeving blijven wonen en toch geholpen worden met hulp bij uw persoonlijke verzorging en/of verpleging.
Ambulante begeleiding is bedoeld voor iedereen die ondersteuning nodig heeft om te participeren in de samenleving en om zelfredzaam te blijven. Ambulant betekent dat wij naar de cliënt toegaan om te helpen. Dat is meestal thuis, maar dat kan bijvoorbeeld ook op school zijn of ergens anders. We maken van tevoren afspraken over wanneer en hoe vaak de hulpverlener komt. Zoekt u voor uzelf of voor een naaste begeleiding vanwege bijvoorbeeld opvoedingsvraagstukken, een dementerende partner, een verslaving of psychische problemen waardoor er een zorgvraag is. Dan kan ambulante begeleiding van Zorggoep Laaglanden u of uw naaste daarbij ondersteunen. Met hulp van onze deskundige begeleiders zorgen we ervoor dat de begeleiding afgestemd is op de specifieke behoeften.
- Als u 18 jaar of ouder bent, en
- als u niet zelfredzaam bent en/of hulp nodig heeft om mee te doen in de samenleving, en
- als u géén recht heeft op Wlz-zorg (zie hieronder), en
- als het niet lukt om voldoendehulp te krijgen uit uw omgeving (bijvoorbeeld van uw partner, eventuelekinderen, familie of anderen).
De WLZ is er voor mensen die levenslang intensieve zorg nodighebben vanwege een lichamelijke, zintuiglijke of verstandelijke beperking ofvanwege dementie.
Ambulante begeleiding vanuit de WMO regelt u via de gemeente.Om te beoordelen of u in aanmerking komt voor zorg vanuit de WMO zal de gemeente een uw persoonlijke situatie bekijken. Dit gebeurt meestal inde vorm van een keukentafelgesprek. Hierin wordt aan de hand van een gesprek beoordeeld of u begeleiding nodig heeft of niet. Wanneer de gemeente oordeelt dat u begeleiding nodig heeft, krijgt u een WMO indicatie.
Zorg aanvragen via de WLZ doet u bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Dit kan op de website van het CIZ of per post met een daarvoor bestemd formulier. U krijgt een contactpersoon aangewezen via het CIZ, die uw aanvraag voor zorg vanuit de WLZ beoordeelt. De Wet Langdurige Zorg is bedoeld voor mensen die voortdurend zorg nodig hebben inde nabije omgeving. Dit kan zorg in een zorginstelling zijn, of zorg in uw eigen huis.
Elke verwijzer kan een cliënt bij ons aanmelden. Een verwijzer is iemand die als professional in de zorg werkt. Zoals een huisarts, wijkcoach of een cliëntondersteuner.
Voor sommige vormen van zorg is er sprake van een eigen bijdrage conform de regels van het CAK. Tijdens een kennismakingsgesprek kunnen wij u informeren over de mogelijke eigen bijdrage.